„Air fryer. Przepisy na prawie wszystko” - Clare Andrews. [PRZEDPREMIEROWO]
Drogi Czytelniku...
Dzisiaj zapraszam na recenzję nietypowej książki, bo książki z przepisami.
Cała masa przepisów na różnorodne dania? Jasne.
Dzisiaj zapraszam na recenzję nietypowej książki, bo książki z przepisami.
Cała masa przepisów na różnorodne dania? Jasne.
Głównie właśnie to (w końcu to książka kucharska) serwuje nam Clare Andrews w swojej debiutanckiej książce pod tytułem „Air fryer. Przepisy na prawie wszystko”.
Jaki osiągnęła efekt? By poznać odpowiedź na to pytanie odsyłam do lektury, książki oczywiście.
Uwierzcie, nie pożałujecie, ja nie żałuję, że po nią sięgnęłam.
Po pierwsze, wstęp i wyjaśnienie czym jest tytułowy air fryer. Fajnie, że autorka właśnie od tego zaczęła, mimo iż (przynajmniej ja tak podejrzewam) większość zna odpowiedź na to pytanie i ma z tym sprzętem styczność na co dzień.
Po drugie, zalety. Tak, je również autorka tu opisuje, dodając oczywiście wiele od siebie i ze swojego własnego doświadczenia. To jednak nie wszystko, dodatkowo znajdziemy tu wiele przydatnych wskazówek, porad, a nawet to, jakie dodatki powinniśmy stosować w parze z air fryerem.
Mi osobiście ta wiedza bardzo się przyda w przyszłości. Cieszę się, że nie jest to kolejna pusta książka tylko z przepisami jakich wiele, bez żadnych pomocnych wskazówek.
Po trzecie, tabele przeliczeniowe i tabele temperatur. Poniżej prezentuję przykładową tabelę pomocną w przygotowaniu kurczaka. Tego typu niespodzianek znajdziemy w tej książce sporo. Zamierzam w przyszłości często z nich korzystać.
Po czwarte, same przepisy. Poniżej prezentuję dwa przykładowe przepisy na coś słodkiego i coś bardziej sycącego. Znajdziemy tu przepisy na niemal wszystko: na słodkości, na dana na ostro, na dania na słono, na całe obiady, na proste przekąski, na dania mięsne, na dania rybne, na dania bezmięsne, i wiele innych.
Ja osobiście przyrządziłam te dwa, które tu zaprezentowałam i powiem krótko, gotowe dania zniknęły błyskawicznie i były naprawdę przepyszne. Przyrządzanie ich sprawiło mi wiele frajdy.
Po piąte, pomyślenie o innych. Książkę tę mogą kupić sobie i spokojnie przygotować z niej wiele przepisów osoby, które air fryera nie posiadają. Autorka na wiele sposobów o to zadbała, za co dostała ode mnie sporego plusa.
Autorce bardzo dziękuję za tę książkę. Postaram się z czasem przyrządzić większość zawartych w niej przepisów (uwierzcie, wyglądają naprawdę smakowicie i nie są skomplikowane (zwłaszcza te na słodkości)).
Jaki osiągnęła efekt? By poznać odpowiedź na to pytanie odsyłam do lektury, książki oczywiście.
Uwierzcie, nie pożałujecie, ja nie żałuję, że po nią sięgnęłam.
Po pierwsze, wstęp i wyjaśnienie czym jest tytułowy air fryer. Fajnie, że autorka właśnie od tego zaczęła, mimo iż (przynajmniej ja tak podejrzewam) większość zna odpowiedź na to pytanie i ma z tym sprzętem styczność na co dzień.
Po drugie, zalety. Tak, je również autorka tu opisuje, dodając oczywiście wiele od siebie i ze swojego własnego doświadczenia. To jednak nie wszystko, dodatkowo znajdziemy tu wiele przydatnych wskazówek, porad, a nawet to, jakie dodatki powinniśmy stosować w parze z air fryerem.
Mi osobiście ta wiedza bardzo się przyda w przyszłości. Cieszę się, że nie jest to kolejna pusta książka tylko z przepisami jakich wiele, bez żadnych pomocnych wskazówek.
Po trzecie, tabele przeliczeniowe i tabele temperatur. Poniżej prezentuję przykładową tabelę pomocną w przygotowaniu kurczaka. Tego typu niespodzianek znajdziemy w tej książce sporo. Zamierzam w przyszłości często z nich korzystać.
Po czwarte, same przepisy. Poniżej prezentuję dwa przykładowe przepisy na coś słodkiego i coś bardziej sycącego. Znajdziemy tu przepisy na niemal wszystko: na słodkości, na dana na ostro, na dania na słono, na całe obiady, na proste przekąski, na dania mięsne, na dania rybne, na dania bezmięsne, i wiele innych.
Ja osobiście przyrządziłam te dwa, które tu zaprezentowałam i powiem krótko, gotowe dania zniknęły błyskawicznie i były naprawdę przepyszne. Przyrządzanie ich sprawiło mi wiele frajdy.
Po piąte, pomyślenie o innych. Książkę tę mogą kupić sobie i spokojnie przygotować z niej wiele przepisów osoby, które air fryera nie posiadają. Autorka na wiele sposobów o to zadbała, za co dostała ode mnie sporego plusa.
Autorce bardzo dziękuję za tę książkę. Postaram się z czasem przyrządzić większość zawartych w niej przepisów (uwierzcie, wyglądają naprawdę smakowicie i nie są skomplikowane (zwłaszcza te na słodkości)).
Ogólna ocena - 6/6. :)
POLECAM, POLECAM, POLECAM.
Warto po nią sięgnąć.
Pozdrawiam, Iza.
ZA EGZEMPLARZ I MOŻLIWOŚĆ WCZEŚNIEJSZEGO PRZECZYTANIA KSIĄŻKI DZIĘKUJĘ WYDAWNICTWU ZNAK JEDNYMSŁOWEM. :)
POLECAM, POLECAM, POLECAM.
Warto po nią sięgnąć.
Pozdrawiam, Iza.
ZA EGZEMPLARZ I MOŻLIWOŚĆ WCZEŚNIEJSZEGO PRZECZYTANIA KSIĄŻKI DZIĘKUJĘ WYDAWNICTWU ZNAK JEDNYMSŁOWEM. :)
Komentarze
Prześlij komentarz